Oops! 🤓
This recipe is not yet fully translated into English...

Gratin de brocoli & chou-fleur

37 reviews

Un délicieux gratin pour faire manger des légumes aux enfants !

Domitille
Domitille
$$$
Easy
B Nutri-scoreA Eco-score
6.4k

12 minutes

Prep time

25 minutes

Cook time

346 cal.

Per serving

Utensils

Oven, Baking dish, Pot (small), Stovetop

recipe

Broccoli (fresh)

Step 1

Préchauffez le four à 200°C. Lavez puis coupez le brocoli en sommités. Coupez le tronc en petits cubes et les sommités en deux, si besoin.

Cauliflower (fresh)

Step 2

Lavez puis coupez le chou-fleur en sommités. Coupez le tronc en petits cubes et les sommités en deux, si besoin.

Step 3

Faites cuire les légumes dans une casserole d’eau bouillante salée, pendant 6 minutes. En fin de cuisson, égouttez-les.

Butter (unsalted)
Flour (all-purpose)

Step 4

Pendant ce temps, préparez la béchamel : dans une casserole, ajoutez le beurre et faites-le fondre à feu doux. Ajoutez la farine et mélangez rapidement.

Milk (whole)

Step 5

Ajoutez progressivement le lait en mélangeant jusqu'à obtenir une texture de pâte à crêpes un peu épaisse. Salez, poivrez et mélangez. (optionnel : vous pouvez ajouter de la muscade râpée à votre béchamel). Réservez.

Step 6

Dans un plat allant au four, ajoutez le brocoli et le chou-fleur. Nappez ensuite avec la béchamel.

Parmesan (grated)

Step 7

Parsemez le tout de parmesan râpé et poivrez. Enfournez 20 à 25 minutes à 200°C.

Step 8

Une fois le fromage bien fondu et doré, sortez le gratin du four. Servez aussitôt avec une salade assaisonnée selon vos goûts. C'est prêt !

Personal notes

Add your own flavor!


Disable Auto-lock

Nutrition facts

Average estimated amount for one serving

Energy346 cal.
Fat21 g
Carbohydrates24 g
Protein20 g
Fiber5 g

Values are based on an average estimate for one serving. All nutrition information presented on Jow is intended for informational purposes only. If you have any concerns or questions about your health, please consult with a health-care professional.

On average, one serving of the recipe "Gratin de brocoli & chou-fleur" contains 346 Energy, 21 g of Fat, 24 g of Carbohydrates, 20 g of Protein, 5 g of Fiber.

Price per portion

$$$
Nos recettes à -2 € par portion
€€Nos recettes entre 2 € et 4 € par portion
€€€Nos recettes à +4 € par portion

Please note, the price above is dependent on your grocer and the available products in the grocery store you chose.

Scores

B Nutri-scoreA Eco-score

B Nutri-score

The Nutri-score is an indicator intended for understanding nutritional information. Recipes or products are classified from A to E according to their food composition to promote (fiber, proteins, fruits, vegetables, legumes, etc.) and foods to limit (energy, saturated fatty acids, sugars, salt, etc.).

A Eco-score

The Eco-score is an indicator representing the environmental impact of food products. The recipes or products are classified from A to E. It takes into account several factors on the pollution of air, water, oceans, soil, as well as the impacts on the biosphere. These impacts are studied throughout the product life cycle.

Scores computed by

Etiquettable
37 reviews
Write a review

Retrieving reviews...

Gratin de brocoli & chou-fleur