Oops! 😱
This recipe hasn't been translated into English yet...

Feuilleté au jambon & fromage

513 reviews

Le feuilleté jambon-fromage de notre enfance fait maison !

Camille C.
Camille C.
62k
$$$
Medium
D Nutri-scoreC Eco-score

8 minutes

Prep time

36 minutes

Cook time

570 cal.

Per serving

Utensils

Pot (small), Stovetop, Oven, Parchment paper, Brush

recipe

Butter (unsalted)
Flour (all-purpose)

Step 1

Préchauffez le four à 180°C. Réalisez la béchamel. Dans une casserole, faites fondre le beurre à feu doux. Ajoutez la farine et mélangez rapidement.

Milk (whole)

Step 2

Ajoutez progressivement le lait en mélangeant jusqu'à obtenir une texture lisse et homogène.

Step 3

Salez, poivrez et mélangez (optionnel : vous pouvez ajouter de la muscade râpée à votre béchamel). Réservez au frais pendant 15 minutes.

Puff pastry
Ham (deli slices)
Shredded cheese

Step 4

Déroulez une première pâte feuilletée sur du papier sulfurisé et déposez deux tranches de jambon. Étalez votre béchamel en laissant 3 cm libres sur les bords. Parsemez de fromage. Répétez trois fois l'opération.

Egg

Step 5

Battez l'oeuf puis badigeonnez à l'aide d'un pinceau (ou au doigt si vous n'en avez pas) les bords de la première pâte. Cela permettra de coller la deuxième pâte qui va venir par dessus.

Puff pastry

Step 6

Recouvrez de la seconde pâte feuilletée. C'est le moment délicat, car les bords doivent parfaitement s'empiler. Avec les doigts, pressez délicatement les bords afin que les deux pâtes soient bien collées.

Step 7

Utilisez un plat de la même taille de votre pâte en appuyant légèrement, puis coupez les bords qui dépassent.

Step 8

Faites des petites entailles au couteau ou à la fourchette tout autour de votre feuilleté pour lui donner une jolie forme.

Egg

Step 9

Badigeonnez la pâte sur toute sa surface avec le restant d'œuf battu.

Step 10

À l'aide d'une pointe de couteau, creusez une petite cheminée puis dessinez soigneusement les formes ou motifs que vous voulez voir apparaître sur votre feuilleté.

Step 11

Enfournez pendant 30 minutes. C'est prêt !

Disable Auto-lock

Nutrition facts

Average estimated amount for one serving

Energy570 cal.
Fat37 g
Carbohydrates37 g
Protein22 g
Fiber2 g

Values are based on an average estimate for one serving. All nutrition information presented on Jow is intended for informational purposes only. If you have any concerns or questions about your health, please consult with a health-care professional.

On average, one serving of the recipe "Feuilleté au jambon & fromage" contains 570 Energy, 37 g of Fat, 37 g of Carbohydrates, 22 g of Protein, 2 g of Fiber.

Price per portion

$$$
Nos recettes à -2 € par portion
€€Nos recettes entre 2 € et 4 € par portion
€€€Nos recettes à +4 € par portion

Please note, the price above is dependent on your grocer and the available products in the grocery store you chose.

Scores

D Nutri-scoreC Eco-score

D Nutri-score

The Nutri-score is an indicator intended for understanding nutritional information. Recipes or products are classified from A to E according to their food composition to promote (fiber, proteins, fruits, vegetables, legumes, etc.) and foods to limit (energy, saturated fatty acids, sugars, salt, etc.).

C Eco-score

The Eco-score is an indicator representing the environmental impact of food products. The recipes or products are classified from A to E. It takes into account several factors on the pollution of air, water, oceans, soil, as well as the impacts on the biosphere. These impacts are studied throughout the product life cycle.

Scores computed by

Etiquettable
513 reviews
Write a review

Retrieving reviews...

Feuilleté au jambon & fromage