Language

Oops! 🤓
This recipe is not yet fully translated into English...

Arrow Left

Endives au jambon

588 reviews

Si vous ne les avez pas aimées petit à la cantine, vous succomberez aujourd'hui à la gourmandise des endives au jambon !

Camille C.
Camille C.
$$$
Easy
B Nutri-scoreA Green-score
Share iOS
Heart71.5k
Prep Time

12 minutesPrep time

Cooking Pot

35 minutesCook time

Calories

441 cal.Per serving

Utensils

Pot (small), Stovetop, Oven, Baking dish, Colander

recipe

Belgian endive

Step 1

Faites chauffer une casserole d'eau bouillante salée. Ajoutez les endives*. Faites cuire 20 minutes à feu moyen. *Consultez nos tips pour cette étape

Butter
Flour (all-purpose)

Step 2

Pendant ce temps, préparez la béchamel : dans une casserole, ajoutez le beurre et faites-le fondre à feu doux. Ajoutez la farine et mélangez rapidement.

Milk (whole)

Step 3

Ajoutez progressivement le lait en mélangeant jusqu'à obtenir une texture de pâte à crêpes un peu épaisse.

Step 4

Salez, poivrez et mélangez (optionnel : vous pouvez ajouter de la muscade râpée à votre béchamel). Réservez.

Belgian endive

Step 5

Préchauffez votre four à 210°C. Quand les endives sont cuites, égouttez-les.

Ham (deli slices)

Step 6

Déposez les endives cuites sur les tranches de jambon puis rouler le tout. Répétez l'opération puis ajoutez les endives roulées dans un plat a gratin.

Step 7

Nappez ensuite avec la béchamel.

Shredded cheese

Step 8

Parsemez de fromage râpé et poivrez.

Step 9

Gratinez pendant 15 min au four à 210°C. C'est prêt !

Recipe tipAurélie

Pour diminuer l'amertume de l'endive, on vous conseille d'ajouter un filet de jus de citron ou une pincée de bicarbonate de soude alimentaire.

- Aurélie, Food Editor

Personal notes

Add your own flavor!


Disable Auto-lock

Nutrition facts

Average estimated amount for one serving

Chevron Down
Energy441 cal.
Fat24 g
Carbohydrates21 g
Protein34 g
Fiber4 g

Values are based on an average estimate for one serving. All nutrition information presented on Jow is intended for informational purposes only. If you have any concerns or questions about your health, please consult with a health-care professional.

On average, one serving of the recipe "Endives au jambon" contains 441 Energy, 24 g of Fat, 21 g of Carbohydrates, 34 g of Protein, 4 g of Fiber.

Price per portion

$$$
Chevron Down
Nos recettes à -2 € par portion
€€Nos recettes entre 2 € et 4 € par portion
€€€Nos recettes à +4 € par portion

Please note, the price above is dependent on your grocer and the available products in the grocery store you chose.

Scores

B Nutri-scoreA Green-score
Chevron Down

B Nutri-score

The Nutri-score is an indicator intended for understanding nutritional information. Recipes or products are classified from A to E according to their food composition to promote (fiber, proteins, fruits, vegetables, legumes, etc.) and foods to limit (energy, saturated fatty acids, sugars, salt, etc.).

A Green-score

The Green-score is an indicator representing the environmental impact of food products. The recipes or products are classified from A+ to F. It takes into account several factors on the pollution of air, water, oceans, soil, as well as the impacts on the biosphere. These impacts are studied throughout the product life cycle.

Scores computed by

Etiquettable
588 reviews
PenWrite a review

Retrieving reviews...

Endives au jambon
Play